Bird Publisher

DP, založništvo, d.o.o.
Levčeva ulica 13
1234 Mengeš

Prijavi se na novičke:

RSS products

Zhuang Zi: Kje je Tao in druge zgodbe (e-knjiga)

Kje je Tao in druge zgodbe (e-knjiga)

Obstajata dve izvirni smeri kitajske misli: konfucianizem in čisti taoizem (tak, ki ni obarva z ljudskimi prepričanji in vraževerji). Konfucianizem je praktični vidik oziroma pozitivizem kitajske mentalitete, taoizem pa zajema njegove mistične in spekulativne nagibe. Temeljno delo taoizma je Tao Te King, katerega avtorstvo pripisujejo Lao Ceju. Čuang Ce velja za nadaljevalca Lao Cejevega dela, hkrati pa za njegovo in tudi Konfucijevo “nadgradnjo”.

 

 

 

Čuang Ce je predvsem izviren filozof, ki je v temelju preprost in neposreden. Vzdušje njegovega dela obarva strpna neopredeljenost, ki se ogiba pridigi. Zavrača napadalnost, ambicije, pehanje in samopomembnost, norčuje se iz tedaj prevladujočega konfucianizma. Čeprav kritizira družbo, ni nikdar grenak ali robat. Čuang Ce ni sledil ljudem in njihovim norostim, a jih tudi ni prestrogo obsojal, vedoč, da tudi sam ni popoln.

 

Pri pisanju se je ogibal vsaki podrobnejši opredelitvi. Njegov dosledni subjektivizem mu je omogočal negiranje tradicionalne “zdrave pameti”. Kot Lao Ce tudi Čuang Ce ne skuša opredeliti samega taa, vsaj ne tistega dela, ki ga ni mogoče opredeliti, hkrati pa ga ta nedorečenost ne ovira, da ne bi iskreno izjavil: “Naša domovina sta tao in vrlina.”

 

Čuang Cu je vplival na kitajsko kulturo, saj je vselej veljal za enega največjih pisateljev in mislecev klasičnega obdobja. Čuangov pretanjeni, sofisticirani in mistični taoizem je zato prežel vso kitajsko kulturo in njen značaj; za nekatere poznavalce je največji kitajski filozof. 

 

Prelistaj del e-knjige

(Navodila za brskanje po e-knjigi: klik pri desnem robu - naprej, klik pri levem robu - nazaj, klik levo zgoraj na Naslov - kazalo, klik desno zgoraj na aA - pomanjšanje/povečanje črk, klik levo spodaj na naslov poglavja - drsnik, premik po naslovih - na osebnem računalniku zmanjšaj širino okenčka na celotno naslovnico.)

PODROBEN OPIS

  • ISBN: 978-961-6763-01-1
  • E-knjiga: brez DRM zaščite
  • Prenosi: 4x ePUB & 4x AZW3 (Kindle) & 4x MOBI & 4x PDF
6,99€
v košarico v košarico

KLJUČNE BESEDE ...

Čuang Ce duhovnost e-knjiga Kje je Tao

Zadnje edicije E-knjige v slovenščini Sufizem

Pot svetosti (e-knjiga)

Dasa Kabir Pot svetosti (e-knjiga)

Tkalci duha - sufijska pot duhovne rasti (e-knjiga)

Rumi, Hamza, Khan Tkalci duha - sufijska pot duhovne rasti (e-knjiga)

Čista Ambrozija (e-knjiga)

Khalil Gibran Čista Ambrozija (e-knjiga)

vse modrosti so zapisane v knjigah